Aladár, Álmos
-2 °C
9 °C

Márciusban meglódult az infláció

Napi Online
2003.04.11. 10:53
Márciusban havi összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árszínvonal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,7 százalékra gyorsult az infláció - közölte a KSH. Ez meghaladja a NAPI Gazdaság elemzői konszenzusát: a szakértők a februárival megegyező, 4,5 százalékos emelkedést vártak.

2003. márciusban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" (maginfláció) az előző hónaphoz 0,3, 2002. márciushoz viszonyítva 4,8 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 101,0, az előző év márciushoz viszonyítva pedig 104,2 százalék volt.

A fogyasztói árakat a háztartási energia, az üzemanyagok, a ruházati termékek, a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek drágulása húzta fel, miközben a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenése fékezőleg hatott.

Az élelmiszerek árát az idényáras termékek dobták meg, ez utóbbit leszámítva a termékkör átlagos árszínvonala egy hónap alatt 0,2 százalékkal csökkent. Ami a háztartási energiát illeti, a villamos energia 8,7 százalékos drágulása volt a meghatározó, míg a ruházati cikkeknél 2003-as tavaszi-nyári áruválaszték feltöltése hozott átlagon felüli áremelkedést.

Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szeszesitalok, dohányáruk körében az árak az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. Az egyéb cikkek főcsoporton belül a járműüzemanyagok 2,4 százalékkal drágultak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.