Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Az IMF szerint az EKB csökkentheti az alapkamatot

MTI
2003.04.11. 10:55
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Horst Köhler úgy véli, Németországban deflációs veszély van, és az Európai Központi Bank (EKB) csökkentheti, és csökkentenie is kell, a kamatot, ha a mutatók további rosszabbodásra utalnak az euróövezetben.

- Nem hiszem, hogy inflációs kockázat volna Európában, ellenkezőleg, inkább valamelyes deflációs veszély látható egyes országokban, például Németországban. Az EKB-nak ki kell használnia a játékterét, ha a gazdasági növekedés tovább lassul - idézte Köhlert a Le Figaro című francia lap pénteki száma.

Az EKB igazgatótanácsának egyik tagja, Tommaso Padoa-Schioppa közben úgy nyilatkozott a francia Les Echos című gazdasági lapnak, hogy az EKB igenis mindig figyelembe veszi a gazdasági növekedés szükségleteit a pénzügypolitikai döntéseiben.

Padoa-Schioppa azonban nem tett célzást arra, hogy a következő lépés a kamatcsökkentés lenne. Az EKB utoljára március elején csökkentette az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, negyed százalékponttal 2,50 százalékra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.