Irak külső adósságállománya 120 milliárd dollár

MTI
2003.04.11. 14:30
Irak adósságállománya a becslések szerint 120 milliárd dollár körül mozog, amelyből 72 milliárd a tőketartozás, a fennmaradó rész pedig a kamatteher.

Az adósságkérdésekkel foglalkozó brit Exotix társaság szerint az iraki adósság nagy része a nyolcvanas években, az Irán elleni háború idején keletkezett. Irak 1990-ben, röviddel Kuvait lerohanása előtt beszüntette az adósságtörlesztést, elsősorban Kuvaittal szemben, amely Szaúd- Arábia után Bagdad legnagyobb hitelezője volt.

Más források is hasonló nagyságrendűre teszik az iraki adósságokat. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének iraki újjáépítési projekt-vezetője szerint a tartozások 127 milliárd dollárra rúgnak, amiből 47 milliárd a felhalmozott kamattartozás.

Az Arabian Magazin című lap szerint Iraknak Szaúd Arábiával szemben 25 milliárd dollár a teljes tartozása, Kuvaittal szemben 12,5 milliárd, az Egyesült Arab Emirátusokkal és más sejkségekkel szemben 17,5 milliárd. Az ország Oroszországnak és Franciaországnak mintegy 8-8 milliárddal tartozik, míg a Párizsi Klub további tagjaival szembeni tartozás 9,5 milliárd dollár körül mozog.