Salamon
7 °C
13 °C

Irak külső adósságállománya 120 milliárd dollár

MTI
2003.04.11. 14:30
Irak adósságállománya a becslések szerint 120 milliárd dollár körül mozog, amelyből 72 milliárd a tőketartozás, a fennmaradó rész pedig a kamatteher.

Az adósságkérdésekkel foglalkozó brit Exotix társaság szerint az iraki adósság nagy része a nyolcvanas években, az Irán elleni háború idején keletkezett. Irak 1990-ben, röviddel Kuvait lerohanása előtt beszüntette az adósságtörlesztést, elsősorban Kuvaittal szemben, amely Szaúd- Arábia után Bagdad legnagyobb hitelezője volt.

Más források is hasonló nagyságrendűre teszik az iraki adósságokat. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének iraki újjáépítési projekt-vezetője szerint a tartozások 127 milliárd dollárra rúgnak, amiből 47 milliárd a felhalmozott kamattartozás.

Az Arabian Magazin című lap szerint Iraknak Szaúd Arábiával szemben 25 milliárd dollár a teljes tartozása, Kuvaittal szemben 12,5 milliárd, az Egyesült Arab Emirátusokkal és más sejkségekkel szemben 17,5 milliárd. Az ország Oroszországnak és Franciaországnak mintegy 8-8 milliárddal tartozik, míg a Párizsi Klub további tagjaival szembeni tartozás 9,5 milliárd dollár körül mozog.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!