Prodi egymilliárd eurós pénzalapot javasol a legszegényebb országok ivóvizéért

euractiv.hu
2003.04.15. 09:58
Egymilliárd eurós pénzalap elkülönítését javasolja Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. A cél: tiszta és megfelelő minőségű ivóvizet biztosítani a világ legszegényebb népeinek.

A bizottság elnöke az Európai Unió vezetőinek címzett levélben azt írja, "még mindig megvalósítható az Egyesült Nemzetek által megfogalmazott cél: 2015-ig felére csökkenteni azoknak az embereknek a számát, akik nem juthatnak tiszta ivóvízhez, és nem részesülhetnek megfelelő orvosi ellátásban".

A Kyotóban lezajlott, a világ ivóvíz-problémáit napirendjére tűző fórumon nem sikerült közelebb jutni a probléma megoldásához. Romano Prodi szerint az általa javasolt egymilliárd eurós pénzalapot az EU fejlesztési költségvetéséből kellene elkülöníteni, az afrikai, a karib-térségi és a csendes-óceáni övezet 78 országa számára.

Az elnök felkérte az Európai Uniót az ügy szimbolikus kezelésére, arra, hogy az egymilliárd eurós pénzalap létrehozását a Nyolcak Csoportjának júniusi, a francia üdülőhelyen, az ásványvíz hazájában, Evianban esedékes csúcstalálkozóján jelentse be. A világ vezető ipari országait tömörítő Nyolcak Csoportjának négy uniós ország - Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország - is tagja.)

- Egy ilyen kezdeményezés bejelentése a Nyolcak Csoportjának eviani csúcsértekezletén, ahol a vízprobléma és Afrika kérdései uralják majd a napirendet, élesen körvonalazná a témát, s hasonló kezdeményezést válthatna ki a többi résztvevő körében is - véli Romano Prodi.

A ENSZ gyermekekkel foglalkozó szervezete, a UNICEF adatai szerint naponta hatezer gyermek hal meg a gyenge orvosi ellátás és fertőzött víz által okozott megbetegedések miatt.