Az olcsó benzin segíti a dezinflációt

Napi Online
2003.04.15. 10:04
Amennyiben a következő egy hétben a Mol Rt. nem jelenti be az üzemanyagok árának további változását, úgy az áprilisi havi inflációs rátát egyedül a motorbenzin és a gázolaj árcsökkentése csaknem 30 bázisponttal mérsékli - derül ki a NAPI Gazdaság számításaiból.

Átlagáron számolva a benzin 4,6, a gázolaj pedig 7,8 százalékkal lett olcsóbb március-áprilisban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az üzemanyagokon belül a benzint 60 százalékos súllyal veszi figyelembe, a gázolaj súlya pedig 40 százalék, így a fogyasztói kosár 4,7 százalékát képviselő üzemanyagcsoport átlagos ársüllyedése 5,9 százalékra tehető.

A Mol Rt. április eleje óta összesen négy alkalommal módosította az üzemanyagok árát, az esetek többségében a motorbenzin és a gázolaj ára együtt mozgott. A két üzemanyagtípus árváltozása azonban eltérő is lehet, miután - bár mindkét esetben a kőolaj világpiaci ára a fő mozgatóerő - a fogyasztás és a készletek változása időszakonként különbözhet.

Legutóbb hétfőn jelentette be az olajtársaság, hogy a nemzetközi piaci trendek miatt literenként 4 forinttal csökken a motorbenzin, 3 forinttal a gázolaj fogyasztói ára. Ennek következtében holnaptól a 95-ös oktánszámú ólmozatlan motorbenzin ára 225,50 forint lesz, egy liter gázolajért pedig 202 forintot kell fizetni.

Az inflációra gyakorolt hatás szempontjából a márciusi és az áprilisi átlagárakat kell figyelembe venni. A KSH által alkalmazott módszertan szerint minden hónap elsejétől 20-áig tart az adatgyűjtés, Budapestről havi 20 adatot kérnek, a megyékből ennél kevesebbet. A gyakorlat azt mutatja, hogy a begyűjtött adatok és a Mol Rt. informatív adatainak súlyozott átlaga szinte teljesen megegyezik egymással - mondta Minárik Borbála, a KSH munkatársa.

A hónap végi árváltozások csak a következő havi rátában jelennek meg, és ott is csak akkor, ha nem semlegesítik egymást az utolsó napok áremelései, illetve árcsökkentései. Az élelmiszerárak kedvező alakulása miatt az elemzők közül többen azt sem tartják kizártnak, hogy a márciusi 4,7 százalék után áprilisban 4 százalék alá süllyed a 12 havi árindex.