Lejtőre kerülhet a forint árfolyama?

Napi Online
2003.04.15. 13:28
Bár jelenleg viszonylag stabil a forint árfolyama, középtávon bizonytalanok a kilátások - áll a CSFB legutóbbi jelentésében. A forint árfolyama a januárig tartó erősödést követően, az árfolyamsáv elleni spekuláció letörésére tett jegybanki lépések után jelentős gyengülés után stabilizálódott.

A befektetési bank szakértői szerint a kormányzat és a jegybank az elkövetkező 18-24 hónapban a sávon belül tartja a forintot, de a jövő évi inflációs cél eléréséhez szerény nominális felértékelődésre is szükség van.

A CSFB elemzői úgy látják, hogy a laza monetáris politika kedvezőtlen makrogazdasági hatásokkal járhat és a fiskális politika is kellemetlen meglepetéseket okozhat, ez pedig a forint gyengülését hozhatja magával. A Napi Gazdaságnak korábban nyilatkozó magyar makroelemzők is úgy vélekedtek, a következő hónapokban könnyen a befektetők figyelmének középpontjába kerülhetnek a makrogazdasági fundamentumok, ez pedig feltehetően rosszat tesz az árfolyamnak.

A CSFB előrejelzése szerint idén nem teljesül a kormány azon célkitűzése, hogy a tavalyi csaknem tíz százalékos szintről a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékára szorítsák le az államháztartás hiányát, a bank 2003-as előrejelzése 5,9 százalék. Nem bíznak a külföldi szakemberek a Magyar Nemzeti Bank idei inflációs céljának teljesülésében sem, arra azonban látnak esélyt, hogy jövőre 4,5 százalék alatt maradhat a fogyasztói áremelkedés. A fiskális és az inflációs kritériumokkal kapcsolatos nehézségek miatt feltehetően 2008 előtt nem válthatja fel a forintot az euró - áll az elemzésben.