A német gazdaságkutatók csak 0,5 százalékos GDP-növekedést várnak

MTI
2003.04.15. 13:32
A hat vezető német gazdaságkutató intézet feladta a konjunktúra gyors megélénkülésébe vetett reményét, s drasztikusan csökkentette növekedési előrejelzéseit - derült ki a berlini, a müncheni, a kieli, a hamburgi, az esseni és a hallei szakemberek tavaszi szakértői jelentéséből.

Az intézetek úgy vélik, hogy a német GDP az idén csak 0,5 százalékkal növekszik, jövőre pedig 1,8 százalékkal. Őszi szakértői jelentésükben az intézetek 1,4 százalékos növekedést prognosztizáltak 2003-ra, s 1,8 százalékot 2004-re. 2002-ben a német gazdaság mindössze 0,2 százalékkal bővült.

A kormány jelenleg 1,0 százalékos idei növekedésben bízik, de egyöntetű a vélemény, hogy ezt a számot a Schröder-kabinet szintén módosítani fogja, mégpedig lefelé.

A német gazdaságkutatók szerint az államháztartási hiány GDP-hez mért aránya az idén 3,4 százalék lesz, ami azt jelentené, hogy Németország a tavalyi év után az idén is megsérti azt az előírást, mely szerint az euróövezethez tartozó országokban a deficitnek nem szabad meghaladnia a három százalékot. Az intézetek jövőre 2,9 százalék deficitre számítanak.

"A német gazdaság a hosszan tartó gyengélkedés időszakában van" - állapították meg a kutatók, akik szerint az év második felében lehet ugyan némi élénkülés, de ez csak fokozatosan lesz érzékelhető.

A gazdasági kapacitások kihasználtsága tovább csökken, a munkapiaci helyzet is romlik - jósolták a német szakemberek, akik prognózisuk elkészítésekor abból indultak ki, hogy az iraki helyzet gyorsan lecsillapodik, a bizonytalanság és a válság bénító hatása alábbhagy, az olajár csökken, a részvényárfolyamok, valamint a dollár árfolyama stabilizálódik.