Az olaszok nem kérik a stabilitási paktum módosítását

euractiv.hu
2003.04.17. 11:03
"Az olasz kormány nem kérte, és nem is tervezi kérni a stabilitási és növekedési paktum módosítását" - közölte az olasz gazdasági minisztérium az Il Sole 24-Ore pénzügyi napilap értesüléseire reagálva. A lap azt írta keddi számában, hogy az EU pénzügyminisztereinek május 13-i találkozóján Olaszország azt kéri majd, hogy a kutatási és infrastrukturális beruházásokra költött pénzeket a jövőben ne kelljen hozzászámolni a deficithez.

Az euró működésének garanciáját jelentő stabilitási és növekedési paktumot korábban több országban is bírálták, szorgalmazva a merevnek ítélt szabályok módosítását. Tavaly nyáron két olasz miniszter kérte a paktum hatályon kívüli helyezését, mert szerintük csak így indulhat növekedésnek a lassuló európai gazdaság. Az iraki háború kitörése előtt egy nappal Gerhard Schröder német kancellár több "flexibilitást" kért a paktumtól, ha a háború következtében a gazdasági élet komolyan visszaesne.

Az EU szerint a paktum mindig is elég manőverezésnek hagyott helyet. Ráadásul szeptemberben az Európai Bizottság a nemzeti költségvetések egyensúlyba hozásának határidejét két évvel, 2006-ig kitolta a vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt.