Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Minden huszadik holland munka nélkül

euractiv.hu
2003.04.22. 10:03
Drámaian növekedett a hollandiai munkanélküliek száma az elmúlt 12 hónapban: a legfrissebb adatok szerint a 15-64 évesek körében minden huszadik embernek nincs munkája. A munkanélküliség egyformán érinti mindkét nemet és valamennyi korosztályt.

Idén, az első negyedévben átlagosan 377 ezer munkanélkülit tartottak számon Hollandiában, 95 ezerrel többet, mint a múlt év hasonló időszakában. Míg régebben úgy tartották, hogy a férfiakat fenyegeti legjobban a munkanélküliség, most kiderült, hogy a leginkább érintettek a nők. A holland statisztikai hivatal szerint a munkaképes nők 5,7 százaléka van munka nélkül, a férfiak esetében az arány 4,6 százalék. A statisztikai hivatal szerint a furcsa mérleg annak köszönhető, hogy idén a hagyományosan nők által betöltött munkahelyek szűntek meg nagyobb számban, főleg az egészségügyben és az oktatásban.

A munkanélküli ráta egy év alatt 3,8 százalékról 5,1 százalékra növekedett. A szakértők nem tartják túl drámainak a változást, hasonló adatokat regisztráltak 1998-ban is, 1994-ben pedig a munkanélküliségi ráta 8,5 százalékos volt, majd ismét csökkenni kezdett Gazdasági szakértők úgy tartják, hogy az öt százalék körüli munkanélküliség segít a kereslet és a kínálat közötti egyensúly megőrzésében a munkaerő-piacon.

A szakszervezetek nem értenek egyet az optimista statisztikusokkal és gazdasági szakértőkkel. Lodewijk de Waal, az FNV szakszervezet munkatársa szerint a helyzet drámai "főleg ha figyelembe vesszük, hogy a kereszténydemokraták és liberálisok tervezte költségvetés-szigorítás érzékenyen érinti majd a munkaerő-piacot".

A keresztény CNV szakszervezeti szövetség elnöke, Doekle Terpstra szerint a tervezett 20 millió eurós költségcsökkentés a szociális juttatások kárára történik majd, ami társadalmi nyugtalansághoz vezet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.