Adatbankba kerülünk munkakártyánkkal egyetemben

Napi Online
2003.04.24. 15:17
Nem kártyaformájú lesz a munkakártya, melynek koncepciója hamarosan a kormány elé kerül és várhatóan még az ősszel bevezetésre kerül - mondta Burány Sándor, a foglalkoztatás- és munkaügyi tárca vezetője mai sajtótájékoztatóján.

Az elmélet szerint minden magyar foglalkoztatottnak lesz saját adatbázisa, melyben nyomon tudják követni, hol dolgozott, hol dolgozik és munkaadója bejelentette-e őt.

Az úgynevezett hibrid foglalkoztatás, vagy önfoglalkoztatás rendszere készülőben van. Bár a tárca vezetője elismerte, hogy gőzerővel munkálkodnak a kidolgozásán, részleteket nem árult el a tervezetből.

Egyelőre nincs jele annak, hogy közeljövőben bevezetnék a 38 órás munkahetet. Mint Burány elmondta, sok függ attól, hogyan végződnek a tárgyalások a szakszervezetekkel, és nem is biztos, hogy ebben a ciklusban be lehetne vezetni a csökkentett idejű munkahetet.

A munkaügyi tárca ezeken felül gondolkodik azon, hogy lehetséges a szakképzési rendszeren belül a nyelvoktatás preferálása. Elképzelések szerint a szakképzési hozzájárulás egy részét nyelvi képzésre lehetne majd fordítani.