Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

A hamburgerindex nem téved

Napi Online
2003.04.25. 09:22
A The Economist brit gazdasági hetilap immár tizennyolcadik éve közzétett Big Mac indexének tanúsága szerint a világ legalulértékeltebb devizája a kínai jüan, a legtúlértékeltebb pedig a svájci frank. A módszer lényege, hogy a lap a szabványos McDonald's hamburger amerikai árához viszonyítja a többi országét, és ennek alapján következtet a vásárlóerő-paritásra.

Az elmélet azt feltételezi, hogy hosszú távon a Big Mac dollárban számolt értéke kiegyenlítődik, azaz módosulnak a valuták átváltási arányai. A Big Mac három napja 2,71 dollárba került az USA-ban és csak 1,2-be Kínában, azaz a jüan 56 százalékkal alulértékelt az amerikai pénzhez képest.

A világ legerősebb pénze jelenleg a svájci frank, mert a Big Mac a világon Svájcban a legdrágább, 4,52 dollár. Magyarország 2,14 dolláros árával Japánnal és Új-Zélanddal áll holtversenyben. A hamburger áralakulásából levont következtetés tavaly helytállónak bizonyult, miután az amerikai dollár túlértékeltségét mutatta, s azóta a többi vezető valutához képest a dollár 12 százalékkal gyengült.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!