Judit
3 °C
6 °C

Ecostat: az iraki háború vége a fellendülés kezdete lehet

Napi Online
2003.04.28. 11:31
Egyelőre késik a konjunktúra a vezető nyugati gazdasági központokban, de az iraki háború vége egy fellendülés kezdetét is jelentheti. Mind az EU-ban, mind az Egyesült Államokban elképzelhető kamatcsökkentés - derül ki az Ecostat elemzéséből.

A kutatóintézet munkatársai szerint az iraki háború befejezése egy konjunktúrális időszak kezdetét jelentheti, ami legkorábban a második félévben bontakozhat ki. Kedvező, hogy az olaj világpiaci ára újra az OPEC által is várt sávban, 25 dollár körüli szinten ingadozik.

Az Egyesült Államokban 2002-ben 2,4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, míg 2001-ben mindössze 0,3 százalékos volt a növekedési ütem. Az iraki háború hatására - a bizalmi indexek szerint - a belső kereslet az első negyedévben inkább stagnált, ami alacsonyabb GDP növekedést feltételez az év első felében. Konjunktúra kibontakozása csak a második félévtől várható, melynek érdekében kamatcsökkentés is elképzelhető az elkövetkező időszakban.

Az Európai Unió növekedését továbbra is behatárolják az egyensúlyra vonatkozó szigorú szabályozások, miközben néhány tagállamban a fiskális fegyelem lazulásának jelei mutatkoznak. Németország, Franciaország, Portugália és Olaszország is megközelítette, illetve átlépte a költségvetési deficitre vonatkozó előírást. Minthogy a konjunktúrális és nem a strukturális hiány növekedéséről van szó, az Ecostat nem számol az egyensúlytalanság tartóssá válásával a régióban.

A monetáris fegyelem eredményeként az euró kiemelkedő mértékben erősödött, ami az exportáló vállalalatok versenyképességét ronthatja. A gazdasági élénkítés elősegítéséhez monetáris lazításra lenne szükség, így az ECB várhatóan kamatot csökkent még az első félévben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.