Nem változtatott az alapkamaton az MNB

Napi Online
2003.04.28. 14:19
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve - a várakozásoknak megfelelően - 6,5 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes jegybanki kamatlábat.

A jegybanki közlemény szerint a korábban bekövetkezett monetáris szigorítás hatására 2003. első negyedévében jelentősen mérséklődött a monetáris politika által befolyásolható termékek és szolgáltatások inflációja, felgyorsult a vállalati árképzés alkalmazkodása. A további dezinflációt segíti, hogy az olajárak számottevő mértékben csökkentek, a világgazdaság növekedési üteme pedig az előrejelzések szerint idén is visszafogott marad.

Ugyanakkor az infláció csökkenése ellen hat, hogy a béralkalmazkodás lassabb, a költségvetés kereslet-szűkítő hatása pedig kisebb a vártnál. A bérinfláció továbbra is meghaladja a termelékenység növekedését, ami a versenyképesség további romlásához, a munkanélküliség növekedéséhez és a gazdasági növekedés lelassulásához vezethet.

Az elmúlt hónapok fejleményei következtében némileg nőtt a 2004 decemberi 3,5ą 1 százalékos inflációs cél elérésének valószínűsége. A továbbra is erőteljes belföldi keresletnövekedés miatt azonban még mindig jelentős a célsávnál magasabb infláció kialakulásának kockázata - fogalmaz a dokumentum.