Ellenséges felvásárlástól tartanak a dán cégek

euractiv.hu
2003.04.29. 09:59
A dán vállalkozások külföldi cégek ellenséges felvásárlásának áldozatai lehetnek, ha az EU a jelenlegi formájában elfogadja a felvásárlásokat szabályozó új direktívát.

Dán cégvezetők egy csoportja Mads Řvlisent a Novo Nordisk és a Lego vezetőjét kérte fel arra, hogy próbálja meggátolni a 13. EU Felvásárlási Direktíva elfogadását, amelynek sorsáról három hét múlva szavaznak az EU képviselők. A direktíva immár tíz éve hánykódik a képviselők asztalán, többször újrafogalmazták, s úgy tűnik, végleges változatát most talán elfogadják.

A dánok értékelése szerint a direktíva megkönnyíti, hogy döntő befolyást jelentő részvénycsomaghoz jussanak azok a külföldi cégek, amelyek az ellenséges felvásárlás szándékával jelennek meg országuk piacán. Elemzők rámutatnak: az innovatív tevékenységre épülő cégek, így a gyógyszeriparban vagy a biotechnológiai szektorban tevékenykedők lesznek kitéve leginkább az ellenséges felvásárlás veszélyének.

A direktíva pártján lévők azt vallják, hogy az új szabályozás elősegíti a befektetések és a tőke szabad áramlását, így hozzájárul annak a célnak az eléréséhez, hogy az EU térsége legyen a világ legversenyképesebb piaca 2010-re.

"A direktíva szerint egyértelműen jó dolog, ha új pénz érkezik a gazdaságba. De akik ezt mondják, nem tudják, hogy a Skandináv félsziget gazdaságát a bizalom és a családi tulajdonosok összetartása viszi előre" -nyilatkozta az előírás ellen fellépő Mads Řvlisea, a Lego cég elnöke.