FT: Már nem olcsó a magyar munkaerő

MTI
2003.04.29. 13:30
A működőtőke-befektetők már megkezdték az elvándorlást Magyarországról az olcsóbb munkaerőt kínáló helyszínekre, általában Kínába, de más kelet-európai országokba is - áll a keddi Financial Times térségi felmérésében, amely szerint azonban sok szakértő alapjában egészségesnek tartja ezt az átrendeződést, mert a maradó külföldi cégek most már inkább nagyobb értékű munkákat hoznak Magyarországra.

A vezető londoni üzleti napilap közép- és kelet-európai mellékletének Magyarországról szóló részében az áll, hogy az utóbbi négy évben a dollárban számolt átlagbér csaknem megkétszereződött. A bruttó havi átlagbér tavaly 18,3 százalékkal 474 dollárra nőtt, éppen abban az időszakban, amikor a globális gazdasági lassulás is nehezítette a multik többségének életét.

A lap szerint Magyarországon Székesfehérvár az új, nehezebb idők jelképe. Októberben az IBM - az Audi után a második legnagyobb magyar exportőr - jelentette be gyárának bezárását, ami 3700 munkahely elvesztését jelentette, és távozott a japán Kenwood autórádió-gyártó részlege is, szintén több száz állást felszámolva. Még a Videoton is Bulgáriában vásárolt gyárat, hogy ott végeztesse a legalacsonyabb hozzáadott értéktartalmú munkákat - írta a Financial Times.

Peter Baumgartner, a magyarországi gyárakat is működtető, főleg távközlési berendezésgyártóknak bérgyártást végző Flextronics európai ügyvezető igazgatója azt mondta a lapnak: Magyarország talán túl sokáig épített saját olcsóságára. - Ez hosszú távon nem elég, a világban mindig van valaki más, aki még olcsóbb - fogalmazott a cégvezető.

A cikk szerint azonban a magyar vállalati szektor ezzel együtt is meglepő ellenállóképességet tanúsít. Jóllehet kevés új nagy befektetés érkezik már a magyar gazdaságba, azok a cégek, amelyek már ott vannak, gyakran hoznak át fejlett gyártási technológiákat Nyugat-Európából, még olyanok is - például a Philips -, amelyek bizonyos munkafolyamatokat kivittek Magyarországról.

A Financial Times szerint sok megfigyelő a folyamatot alapjában egészségesnek tartja, mert úgy látják, hogy javul a magyar munkavállalók termelékenysége, és azok a multik, amelyek maradnak az országban, egyre jelentősebb gyártási feladatokat hoznak be. Tavaly a General Electric költöztette európai, közel-keleti és afrikai izzógyártó részlegének központját Londonból Budapestre, és ez csak egyike azoknak a regionális vállalati központoknak, amelyek az utóbbi időben Budapestre költöztek - áll a londoni napilap térségi elemzésében.