Salamon
7 °C
13 °C

A nagyvállalatok sem számítanak gyors fellendülésre

Napi Online
2003.04.29. 15:07
A márciusi csökkenést követően áprilisban a megelőző havi szinten maradt a magyar nagyvállalati kör rövidtávú gazdasági várakozása, azaz az Ecostat Top-100 konjunktúra-indexe 52 százalékon stagnált. Az exportkilátások romlottak, az inflációs várakozások ugyanakkor csökkentek.

Az Ecostat értékelése szerint a vártnál gyorsabban lezáruló iraki háború a világgazdaságot nem rázta meg, a globális fellendülést az USA továbbra is bizonytalan gazdasági kilátásai határozzák meg.

Magyarország legfontosabb európai exportpiacán, Németországban az év első negyedében szerény javulás mutatkozott, ám a magyar cégek számára rossz hír, hogy a fellendülést az export bővülésénke, s nem a belső fogyasztás növekedésének volt köszönhető.

A hazai nagyvállalatok a magyar gazdaság növekedési esélyeit lassan bővülőnek ítélik. A nagyvállalati kör értékesítési lehetőségeinek javulását feltételezve bízni lehet abban, hogy az előző két év lassuló gazdasági növekedése után idén némileg gyorsulni fog a hazai gazdaság növekedésének üteme - áll az Ecostat jelentésében.

Áprilisban a nagyvállalati kör Magyarország gazdasági kilátásait többségében javulónak ítéli, az optimista várakozások aránya (46 százalék) háromnegyed éven belül most a legmagasabb. Ami kedvezőtlen fejlemény, hogy saját lehetőségeik és teljesítményük előrejelzése összességében most kevésbé jó, mint a nemzetgazdasági lehetőségek megítélése, az optimista várakozások aránya egy éven belül a legalacsonyabb.

A nagyvállalatok 48 százalékban feltételezik a jelenlegi beszerzési lehetőségek fennmaradását. A kínálati pozíció javulását a korábbinál szélesebb kör, 38 százalékuk vélelmezi. Rövid távon a belföldi kereslet stabilitásával számol a cégek 52 százaléka, élénkülésével 38 százalékuk. A külföldi kereslet változásáról szóló előrejelzések borúlátóbbak a korábbinál, a megkérdezettek közel kétharmada a jelenlegi viszonyok fennmaradásával, egyharmada pedig a a kínálati pozíció erősödésével számol. A negatív tendenciák erősödésétől minden korábbinál szélesebb körben (43 százalék) tartanak a cégek.

Ami a működőtőke beáramlást illeti, némi élénkülést hozhat, hogy az EU-integrációt övező bizonytalanság megszűnésével az eddig óvatos külföldi tőke nagyobb érdeklődést fog mutatni a magyarországi befektetések lehetősége iránt.

Az Ecostat konjunktúra-felmérésének eredményei visszaigazolják az elemzők inflációs prognózisát, vagyis az üzleti szféra is a pénzromlás ütemének kismértékű csökkenésére számít, átlagosan 5,2 százalékos inflációt jósolva a márciusban várt 5,8 százalék után.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!