A KLM kiárusítja kerozinkészletének egy részét

Napi Online
2003.04.29. 17:30
A KLM Royal Dutch Airlines, Hollandia legnagyobb légitársasága kiárusítja kerozin-készletének egy részét, miután a SARS-vírus követekeztében ázsiai járatai közül jópárat törölt.

A társaság üzemanyag-kereskedelmi ágazata mintegy 3 000 tonna kerozin értékesített hétfőn az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen-i piacon, azután, hogy pénteken több kisebb "csomagban" 10 000 tonnát már értékesített.

A vállalat egyébként már múlt hónapban is aktívan adott el repülőgép-üzemanyagot, akkor a Közel-Keletre irányuló járatainak törlése miatt.

A társaság márciusban három százalékkal kevesebb utast szállított, mint egy évvel korábban, ami - figyelembe véve az Irak elleni háborút és a távol-keleti atípusos tüdőgyulladás-járványt - jóval kisebb kiesés, mint amekkorára bárki számított. A mostani járatcsökkentés hatására mintegy három százalékkal csökkent a társaság globális kapacitása.

A Nemzetközi Energia Bizottság tegnap csökkentette az idei évi olajkitermelési prognózisát a vírus miatt, míg az OPEC múlt héten közölte, hogy a SARS egyedül Ázsiában 300 000 hordóval veti vissza a napi olaj iránti keresletet. A repülőgép-üzemanyag ára egyébként a március 10-i 390 dolláros tonnánkénti csúcsáról mostanra mintegy 240 dollárra esett vissza, ami közel 40 százalékos csökkenés.