Az Airbus nem mond le az óriásgép fejlesztéséről

MTI
2003.05.02. 14:43
A német Airbus-szervezet a nemzetközi légiforgalomban tapasztalható krízis ellenére nem mond le a nagyszabású A380-as gépfejlesztési tervéről, vagyis az 555 utast szállítani képes repülőgép kifejlesztéséről. Ezt Gerhardt Puttfarcken, az Airbus Deutschland GmbH elnöke közölte pénteken.

A két évvel ezelőtti, szeptemberi 11-i események, az iraki háború és a SARS- járvány, valamint az általános gazdasági helyzet hatására mérséklődik a repülőgépek iránti igényt: az idén világszerte csak 600 repülőgép iránt mutatkozik kereslet, szemben a tavalyi 900-al. Hangsúlyozta, hogy a kereslet - öt év sikertörténete utáni - visszaesésére nem elbocsátásokkal ad választ a konszern, értelmetlen lenne ugyanis megválni a szakképzett dolgozóktól, majd a hosszú távon felfutó piacra való tekintettel, ismét alkalmazni őket - mondta. Ehelyett a cég Németországban foglalkoztatott 17 ezer dolgozójára rugalmas munkarendszert dolgoztak ki.

Az A380-as fejlesztése érdekében tervezett beruházások túlságosan nagyok ahhoz, hogy azokat a konjunktúra függvényében leállítsák, majd újra elővegyék. Az A380-as 2005-ben teszi majd meg első próbaútját és 2006-tól áll a repülő majd a tervek szerint forgalomba. Eddig a gépre 103 megrendelést kaptak. Jelenleg az Airbus Németországban havi mintegy 10 kisebb, A318-as, A319-es és A321-es modellt állít elő.