Euró-fórum - csak euró-országoknak

euractiv.hu
2003.05.05. 09:08
Az EU három nem eurózóna tagországa - Nagy-Britannia, Svédország és Dánia - szeptembertől nem vesz részt azokon a diplomáciai tárgyalásokon, amelyeken az euró-csoport találkozóit készítik elő. A 12 eurózóna-tagország pénzügyminiszterének találkozóját az Ecofin tanácsi megbeszélések előtt tartják, és gyakran ez az euróval kapcsolatos politikai döntések előkészítő fóruma.

A három ország eddig is csupán képviselőt küldött ezekre a találkozókra, pénzügyminisztereik nem voltak jelen. A képviselőknek konzultációs, információszolgáltató szerepük volt, a döntésekbe nem szólhattak bele.

A három nem-euró tagország kirekesztése a találkozókról brit sajtóértékelések szerint azt jelenti, hogy a 12 euró-ország nagyobb autonómiát akar a kibővített EU keretén belül.

A Financial Times felhívja a figyelmet arra, hogy a 2004-es bővítés után a 25 tagország több mint a felében, 13-ban a saját pénznemet használják majd. (Igaz, nem teszi hozzá, hogy az új belépők vállalták, s szeretnék is megvalósítani saját eurójuk mielőbbi bevezetését.)