Orsolya
7 °C
10 °C

Nyernek a kisvállalkozások az unióval

MTI
2003.05.08. 10:53
A magyar és az európai uniós kis- és középvállalkozások hasonlóak a tekintetben, hogy magas a vállalkozási aktivitásuk és versenykörnyezetben működnek, ám a magyar vállalkozások többnyire kisebb méretűek, mint uniós társaik. Apatini Kornélné, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén arra is felhívta a figyelmet: a magyar cégeknek kisebb a jövedelemtermelésben, az exportban játszott szerepe is.

A helyettes államtitkár szerint a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) az uniós csatlakozás küszöbén gyengeségekkel és erősségekkel egyaránt rendelkeznek. Gyengeségeik között említette a technikai elmaradottságot, a tőkehiányt, valamint azt, hogy kevés információval rendelkeznek az uniós piac lehetőségeiről. Erősségeik közé tartozik, hogy a kkv-k többsége már legalább 5-10 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezik és nemzetközi összehasonlításban is magas kreativitás és innovációs képesség jellemzi őket. Ez bizakodásra adhat okot, hogy a csatlakozást követően megtalálják számításukat a megnyíló európai piacon.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az európai uniós csatlakozás eltérően hat a különböző ágazatokra. Az építőiparban konjunktúra várható, a turizmusban is fellendülésre lehet számítani, ami a kézműiparban jelenthet keresletnövekedést. A gépiparban szintén a növekedés gyorsulása várható. Növekvő fogyasztási igényre lehet számítani az informatika területén és a különböző alapok megnyílásával fejlődik a közlekedési, szállítási infrastruktúra. Az agrárvállalkozásokat viszont ellentmondásos hatások érik majd, ezért kiszámítható támogatáspolitika kell, hogy növelje az agrárium termelési biztonságát.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!