18 milliós PSZÁF-bírság

MTI
2003.05.08. 14:22
Március végéig 17,6 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a felügyelt intézményeket. Közülük a legmagasabb összeget, összesen 11,8 millió forintot a pénzpiac szereplőinek kellett megfizetniük - derül ki az Felügyelet idei első negyedévi ellenőrzéseket összegző elemzéséből. A PSZÁF tavaly összesen 531 esetben végzett vizsgálatot a felügyelt intézményeknél és 178,5 millió forint bírságot szabott ki.

Az első negyedévben 93 alkalommal végeztek ellenőrzéseket a felügyelt intézményeknél, ezek kétharmada átfogó ellenőrzés volt. Mindössze 14 olyan eset akadt, amely intézkedést nem igénylő határozattal zárult, az összes többi esetben különböző kötelezéseket tartalmazó határozatokat hozott a felügyelet. A negyedév alatt kirótt, összesen 17,6 millió forint összegű bírságból a pénzpiaci intézmények 11,8 millió forintján kívül 3,2 milliót a biztosítóknak, 1,6 millió forintot a pénztáraknak, 1,1 millió forintot pedig a tőkepiaci intézményeknek kellett kifizetniük. Három-három pénzpiaci és pénztári, két-két biztosítási és tőkepiaci intézménynek kellett bírságot fizetnie.

A pénzpiaci területeken tipikus hiányosságként a felügyelet a szabályozottság terén mutatkozó hiányosságokat említi, valamint az informatikával, illetve a felügyeleti adatszolgáltatással kapcsolatban tapasztalhatók hibák. A tőkepiaci területen a nyilvántartási rendszer vezetésével, az adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettség elmulasztásával, illetve a részvénykönyv vezetésével kapcsolatban merültek fel kifogások. A biztosító társaságok esetében a tipikus vagy különös súllyal értékelendő jogszabálysértésnek minősült a belső ellenőrzéssel összefüggő hiányosság, a pénztáraknál leggyakrabban a számviteli és a befektetési szabályokat sértették meg a kasszák.