Gyöngyi
2 °C
13 °C

Először volt nyereséges az FHB

MTI
2003.05.09. 13:10
A privatizáció előtt álló FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. 2002-ben első nyereséges évét zárta, adózás előtti profitja 523 millió forintot ért el, 18 százalékkal haladta meg a tervezettet - derül ki az FHB tőzsdei jelentéséből. A bank 2001-ben még 598 millió forint veszteséget könyvelt el. Az FHB mérlegfőösszege 228 százalékkal, a 2001. év végi 35,2 milliárdról 115,6 milliárd forintra emelkedett.

A jelzálogbank aktivitása tavaly a vártnál jóval nagyobb mértékben bővült, a lakáshitelekhez adott állami támogatás növekedésének köszönhetően ugyanis rendkívül megélénkült a lakáshitel-piac. A bank hitelállománya a 2001. év végi 31 milliárd forint több mint kétszeresére, mintegy 65 milliárd forintra ugrott. A vezető termék tavaly is a lakásvásárlási hitel volt. Tavaly az FHB összességében 75 milliárd forintnyi jelzáloglevelet értékesített, a teljes portfolió nagysága 2002 végére meghaladta a 100 milliárd forintot. A bank kamatbevételei tavaly az előző évi több mint duplájára, a kamatkiadások pedig két és félszeresére nőttek és mindkét esetben jócskán meghaladták a tervezettet.

A 4,1 milliárd forintos jegyzett és 5,67 milliárd forintos saját tőkéjű állami tulajdonú hitelintézet részvényeit az idén a tőzsdén értékesítik. Az FHB május 23-ra összehívott éves rendes közgyűlésén azonban ezt megelőzően a fő tulajdonos ÁPV Rt. még 2,5 milliárd forinttal megemeli a bank tőkéjét, amit az idén is dinamikusan bővülő hitelezési tevékenység tesz szükségessé. A privatizáció során alapelv, hogy az FHB partnerbanki kapcsolatrendszere fennmaradjon, ennek érdekében semlegességvédelmi rendelkezéseket építenek be az FHB alapszabályába.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.