22 milliárdért épül erőmű Ajkán

MTI
2003.05.12. 10:42
Új gázturbinás, kombinált ciklusú erőmű épül Ajkán. A mintegy 22 milliárd forintos beruházás 2004-ben kezdődik és a 98 megawatt teljesítményű erőművet várhatóan 2006-ban helyezik üzembe. Rénes János, a Bakonyi Kombiciklus Erőműépítő és Fejlesztő Kft. Ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az új erőműben évente 650 gigawattóra villamos energiát és 2500 terajoule hőenergiát állítanak majd elő.

Az új létesítménnyel a környezetvédelmi előírásoknak már nem éppen megfelelő szenes erőművet váltják ki. Az új komplexum berendezései minden vonatkozásban megfelelnek majd az Európai Unió levegőtisztaság-védelmi előírásainak. A létesítmény beruházója a Bakonyi Kombiciklus Erőműépítő és Fejlesztő Kft., a céget a projekt megvalósítására alapította a Bakonyi Erőmű Rt., valamint annak többségi tulajdonosai, a Transelektro Rt. és az Euroinvest Rt. A 22 milliárd forintos beruházást a kft. alapítói részben saját erőből, részben bankhitelből fedezik.

Rénes János elmondta: az új erőmű piaca biztosra vehető, ugyanis kiemelkedően jó hatásfokkal tudják majd előállítani a villamos energiát, amit jól lehet majd értékesíteni a liberalizált piacokon. A hőenergia átvételére pedig hosszú távú szerződése van a cégnek az ajkai timföldgyárral, és a város önkormányzata is számít az új erőmű hőszolgáltatására, hogy a több ezer lakás és számos intézmény fűtése a szenes erőmű kiváltását követően is biztosított legyen.