Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Financial Times: vonzó befektetési terep hazánk

MTI
2003.05.13. 12:32
Magyarországot vonzó befektetési tereppé teszi a fejlett technológiát alkalmazó ágazatokban mostanában megfigyelhető váltás - írta kedden a Financial Times. A 90-es évek elejétől sok befektetőt vonzott Magyarországra az alacsony bérszínvonal, a termelékenység gyors növekedése és a viszonylag kedvező forintárfolyam. Tavaly azonban, miközben a termelékenység 3,9 százalékkal (a nyugat-európainál majdnem nyolcszor gyorsabban) nőtt, a bruttó bérek átlag 18,3 százalékkal emelkedtek, a forint pedig több mint 23 százalékkal erősödött az új árfolyampolitika 2001. májusi bevezetése óta.

Mindez egyes cégeket - köztük az IBM-et és a Kenwoodot - magyarországi üzemeik bezárására késztetett. Mások a technológia-áthelyezésben látják a megoldást: a növekvő magyarországi termelékenység és az itt rendelkezésre álló szakképzett munkaerő miatt Nyugat-Európából Magyarországra helyezik át nagy értéket képviselő, de csekély élőmunka-igényű termékeinek gyártását. A munkaigényesebb termékek gyártását viszont az alacsonyabb bérű országokba viszik át.

Csaba László közgazdász szerint a fejlemények klasszikus - és alapvetően egészséges - mintát követnek. Amikor a 90-es évek elején a külföldi cégek először jöttek Magyarországra, nem nagyon bíztak az ottani munkaerőben és feltételekben, s inkább csak csomagolási tevékenységet végeztettek. Az alkalmazottak szakképzettségének és a körülményeknek a javulásával azonban fokozatosan igényesebb műveletekre tértek át. Ma már az olyan nagyvállalatok, mint az Ericsson vagy a Nokia kutatási-fejlesztési tevékenységet is végeztetnek itt. A külföldi vállalatok ma már azért vannak jelen Magyarországon, mert kedvezőek az üzleti feltételek - mondja a közgazdász.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!