Financial Times: vonzó befektetési terep hazánk

MTI
2003.05.13. 12:32
Magyarországot vonzó befektetési tereppé teszi a fejlett technológiát alkalmazó ágazatokban mostanában megfigyelhető váltás - írta kedden a Financial Times. A 90-es évek elejétől sok befektetőt vonzott Magyarországra az alacsony bérszínvonal, a termelékenység gyors növekedése és a viszonylag kedvező forintárfolyam. Tavaly azonban, miközben a termelékenység 3,9 százalékkal (a nyugat-európainál majdnem nyolcszor gyorsabban) nőtt, a bruttó bérek átlag 18,3 százalékkal emelkedtek, a forint pedig több mint 23 százalékkal erősödött az új árfolyampolitika 2001. májusi bevezetése óta.

Mindez egyes cégeket - köztük az IBM-et és a Kenwoodot - magyarországi üzemeik bezárására késztetett. Mások a technológia-áthelyezésben látják a megoldást: a növekvő magyarországi termelékenység és az itt rendelkezésre álló szakképzett munkaerő miatt Nyugat-Európából Magyarországra helyezik át nagy értéket képviselő, de csekély élőmunka-igényű termékeinek gyártását. A munkaigényesebb termékek gyártását viszont az alacsonyabb bérű országokba viszik át.

Csaba László közgazdász szerint a fejlemények klasszikus - és alapvetően egészséges - mintát követnek. Amikor a 90-es évek elején a külföldi cégek először jöttek Magyarországra, nem nagyon bíztak az ottani munkaerőben és feltételekben, s inkább csak csomagolási tevékenységet végeztettek. Az alkalmazottak szakképzettségének és a körülményeknek a javulásával azonban fokozatosan igényesebb műveletekre tértek át. Ma már az olyan nagyvállalatok, mint az Ericsson vagy a Nokia kutatási-fejlesztési tevékenységet is végeztetnek itt. A külföldi vállalatok ma már azért vannak jelen Magyarországon, mert kedvezőek az üzleti feltételek - mondja a közgazdász.