Mária
-6 °C
-2 °C

Államháztartási hiány: a pénzügy bizakodó

MTI
2003.05.15. 15:47
Az államháztartás első négyhavi 400 milliárd forintos hiánya ellenére tartható az idei GDP-arányos 4,5-4,6 százalékos deficit - állítja Várfalvi István, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára. A tárca arra számít, hogy a következő hónapokban jelentős bevételek érkeznek a költségvetésbe, különösen a forgalmi adóból, illetve a személyi jövedelemadóból. Az optimizmusra az is okot adhat, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóból az év első harmadában 8,5 milliárd forint bevétel érkezett, amit éves szinten 16 milliárd forintra terveztek. A PM most már arra számít, hogy 20-25 milliárd forint bevétel is lehet 2003-ban ebből az adóból.

Várfalvi István elmondta: az első négyhavi deficit 400,4 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 48,1 százalékát teszi ki. A hiány kialakulásában jelentős tényező volt az, hogy a május 1-jei négynapos munkaszüneti időszak előtt az intézmények és a vállalatok előre hozták a bérkifizetéseket. Ez a központi költségvetési szervek kiadásait is megemelte, így az első négyhavi egyenleg mintegy 25 milliárd forinttal lett rosszabb a szokásos mértéktől. A központi költségvetés az első négy hónapban 275,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az elkülönített állami pénzalapok egyenlege idén az első négy hónapban 22,8 milliárd forint többletet hozott, a társadalombiztosítási alapok egyenlege 147,6 milliárd forint deficitet mutatott.

A bevételi oldalon csökkent a személyi jövedelemadó-befizetés - csak 44,8 milliárd forint volt, szemben a 2002. áprilisi 59,33 milliárd forinttal -, nőttek viszont a vám- és importbefizetések: 10,84 milliárd forintot került a központi büdzsébe, szemben a tavaly áprilisi 7,99 milliárd forinttal. Társasági adóként a gazdálkodó szervezetek idén a negyedik hónapban 26,1 milliárd forintot fizettek be, szemben a tavaly áprilisi 19,97 milliárd forinttal. Általános forgalmi adóból 557,49 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe, szemben a tavaly első négyhavi 441,76 milliárd forinttal.

A kiadások terén az idei első négy hónapban a lakástámogatások összege 36,32 milliárd forintot tett ki, ami jóval meghaladja a tavalyi első négyhavi 19,2 milliárd forintot. A gyógyszerkassza kifizetései ez év első négy hónapjában 83,1 milliárd forintot tettek ki, ami magasabb a tavaly első négy havi 66,1 milliárd forintnál. Az idei első négy havi összegből azonban az év hátra lévő részében 3,1 milliárd forintot visszajuttatnak az egészségügyi alaphoz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.