Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Pármai a sonka - döntött az Európai Bíróság

MTI
2003.05.20. 15:52
Az Európai Bíróság kedden jogtalannak ítélte egyes kiskereskedelmi vállalatok gyakorlatát, melyben saját termékükként forgalmaztak szeletelt pármai sonkát, illetve reszelt parmezán sajtot, mert a bíróság szerint ezeket az eredetvédett termékeket csak a pármai sonkatermelők és az olasz parmezán előállítói hozhatják a nemzetközi kiskereskedelmi piacra.

Az amerikai Wal-Mart és a brit Asda kiskereskedelmi láncok Nagy-Britanniában árultak üzleteikben pármainak nevezett sonkát és reszelt parmezánt, de ezen gyakorlatuk ellen az Európai Unió bíróságához fordultak a termékek észak-olasz termelői, mert szerintük az eredeti sonka és sajt lejáratását, a fogyasztók megtévesztését jelenti az említett áruházi láncok gyakorlata. A bíróság egy francia élelmiszerforgalmazót is elmarasztalt, mert az importált tömbös olasz parmezánt saját kiszerelésben reszeltként hozta forgalomba.

A bíróság állásfoglalása szerint a nevezett termékek minősége és hírneve alapján ezeket a termelőhelyükön lehet kezelni, nevezetesen felvágni, reszelni, csomagolni. Ezek az eljárások ugyanis befolyásolják a nevezett termékek minőségét, tönkre is tehetik azok hírnevét. A Reuters hírügynökség szerint a luxemburgi bírósági döntés hatására több mint félezer európai uniós csemege kaphat hasonló védelmet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.