Salamon
7 °C
13 °C

Bayer-gyógyszer vadkenderből

MTI
2003.05.21. 13:12
A vadkenderből készülő gyógyszerek gyártására szakosodott brit GW Pharmaceuticals Plc részvénye mindenkori legmagasabb árfolyamára emelkedett, amint a német Bayer AG megvásárolta első ilyen szerének gyártási jogát. A német gyógyszervegyészeti konszern 25 millió fontot fizet a szer nagy-britanniai terjesztési jogáért Sativex márkanév alatt. Az értékesítési árbevétel egy jelentős hányada a GW-t illeti majd. A brit cég negyvenezer tő vadkendert termeszt egy titkos telephelyen Nagy-Britanniában.

A vadkender-alapú Sativexet sclerosis multiplex betegségben szenvedő betegeknek szánják fájdalomcsillapítónak és nem "szívással", hanem szájba permetezéssel juttatják a szervezetbe. A szert még az idén engedélyezik az Egyesült Királyságban. A brit kormány már jelezte készségét az érvényes törvények olyan értelmű megváltoztatására, mely lehetővé teszi majd az orvosoknak a vadkender alapú szerek felírását. Folyik a vadkender-alapú szer klinikai vizsgálata fájdalomcsillapítóként történő alkalmazhatóságáról rákos megbetegedések és gerincsérülések esetén is.

A GW forgalmazási engedély iránt folyamodott számos más európai országban is. Ezek közül az elsőkre 2004-ben lehet számítani. A szerződés értelmében a Bayer dogozza ki és teremti meg az értékesítés feltételeit Európa országaiban és Kanadában. A legnagyobb egységes gyógyszerpiacára, az Egyesült Államokra azonban nem terjed ki a szerződés. Az USA megnyitása a szer előtt legkorábban két-három év múlva lehetséges. Az előrejelzések szerint az európai és kanadai piaci forgalom kezdetben 250 millió font körül alakul majd.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!