Befektetőt keres a bolgár mobilszolgáltató

2003.05.23. 13:25
A legnagyobb bolgár mobiltelefon-szolgáltató, a száz százalékos osztrák tulajdonban lévő Mobiltel stratégiai befektetőt keres egy 25 százalékos és egy 49 százalékos részvénypakett megvásárlására. Az értékesítés pontos részleteit a vállalat nem tette közzé. Bulgária nyolcmilliós lakosságának mintegy negyede a Mobiltel előfizetői közé tartozik.

Szakmai körök szerint a pakett megvásárlása iránt a Vodafone, a Telekom Austria, a svéd-finn TeliaSonera és a norvég Telenor jelezte érdeklődését. Közülük ezidáig a Telekom Austria tett megerősítésnek tekinthető nyilatkozatot vásárlási szándékával kapcsolatban. A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a Mobiltel elnöke még márciusban több nagy mobilszolgáltató érdeklődéséről számolt be anélkül, hogy megnevezte vplna őket.

Az 1995-ben alapított Mobiltel a bolgár mobiltelefon előfizetők hetven százalékának és a mobiltelefon piac bevételének 80 százalékának a megőrzésére törekszik. 2002 végén a bolgár mobiltelefon előfizetők 75 százaléka tartozott a Mobiltel ügyfelei közé, és a cég a piaci forgalom 83 százalékát tudhatta magáénak.