A magyarok egyötöde naponta csak kétszer eszik

MTI
2003.05.26. 13:36
A magyar élelmiszervásárlók konzervatívak, a fogyasztói magatartás csak lassan tolódik el a magasabb minőségű élelmiszerek irányába - derül ki a GfK Piackutató Intézet Étkezési szokások 1989-2003 című tanulmányából. A tradicionálisan táplálkozóknak a felnőttek 38 százalékát kitevő csoportjában felülreprezentáltak az idős, alacsony végzettségű falun élő férfiak, a modern élelmiszerek vevői viszont elsősorban a 20-29 éves, magas jövedelmű városiak. Ők gyakran esznek házilag megtermelhető élelmiszereket, valamint fehér kenyeret és kávét. A második legnépesebb csoport 22 százalékkal az úgynevezett haspókok. A rendszertelenül étkezők aránya 7 százalékot tesz ki, ínyenceknek nevezhető a válaszadók 5 százaléka. Ez a legváltozatosabban táplálkozó csoport, tagjai elsősorban különleges húsokat, borjút, bárányt, vadat, halat esznek nagy gyakorisággal. A felmérés szerint a magyar háztartások 33 százalékában naponta főznek. Havi egynél ritkábban a háztartások 11 százalékában főznek, míg 22 százalékában soha. A vizsgálat során rákérdeztek a felnőttek napi étkezési gyakoriságára is. Hétköznapokon háromszor étkezik a megkérdezettek 54 százaléka, kétszer 20 százalékuk.