Miklós
-7 °C
2 °C

Ismét első a Microsoft

MTI
2003.05.30. 07:57
A Financial Times vállalati toplistáján az idén megint az első helyre került a Microsoft. Az elmúlt két évben a General Electric állt az élen, és bár a Microsoft piaci részesedése 19,2 százalékkal csökkent, az amerikai számítógépprogramokat gyártó óriáscég újból az 500 legnagyobb vállalat listavezetője lett. A Microsoft és a GE 1996 óta osztozkodik az első helyezésen. 2003-ban az első öt konszern között található az Exxon Mobil, a Wal-Mart és a Pfizer, az első húsz legnagyobb cég közé pedig első ízben került a Proster&Gamble, a Novartis és a Bank of America.

Az FT 500-as listán lévő cégek összesített piaci értéke az idén alaposan csökkent: a részvények esése miatt a cégek együttesen 12,580 milliárd dollárt értek, 22,6 százalékkal kevesebbet mint az egy évvel ezelőtti 16,250 milliárd dollár. A " dot-com" és a távközlési szektort érintő válság tovább érezteti hatását, hiszen a 2002-es listán még szereplő távközlési és elektronikai cégek közül 19 kiesett 2003-ra. Ugyanakkor egyes dot-com cégek meglepetésszerűen az év 'leggyorsabban javuló' cégei közé kerültek: a Yahoo a 416.-ról a 232. helyre került, az Ebay a 281.-ről a 113.-ra ugrott elő.

Az FT Global 500-as listában tultengenek az amerikai vállalatok. A világ legnagyobb 500 cégének fele amerikai, majd - a cégek száma szerint - Japán következik, a piaci érték szerint viszont a második helyre Anglia került. A német vállalatok mindkét szempont szerint a hatodik helyen állnak. Erőteljesebben képviseltették magukat az idei listán a kanadai és az orosz vállalkozások, amiben az iraki háború olajár emelő hatása nyilvánul meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!