Grundig: megindult a csődeljárás

MTI
2003.07.02. 07:36
Csődeljárás indult kedden a szórakoztatói elektronikai termékek világhírű gyártója, a nürnbergi Grundig cég ellen. Az illetékes nürnbergi bíróság döntése nyomán megnyílt az út a konszern feldarabolása, s az életképes szegmensek eladása előtt. A Grundig AG ellen fizetésképtelenség és eladósodás miatt indult csődeljárás. A II. világháború után Max Grundig által alapított cég április közepén, miután évek óta hiába kutatott tőkeerős beruházó után, csődeljárást kért maga ellen. A Grundig célja eredetileg az lett volna, hogy szanálás után az egész céget egyben adják el.

A csőd előtt a konszern 3800 embert foglalkoztatott, ám virágzásának csúcsán, a hetvenes években, 38 ezret is. "Célunk az, hogy a Gundig mítosz ne enyésszen el" - közölte Siegfried Beck, nürnbergi ügyvéd, csődbiztos. A beruházók keresése folytatódik, egyes részeire több érdeklődő is akad - tette hozzá. Beck azonban nem említette a potenciális beruházók neveit. A Grundig fő profilját adó, televíziót, rádiót és videokészüléket gyártó, erősen veszteséges szegmensben a kínai D'Long csoport, valamint a török Beko és a tajvani Sampo konszern számít érdeklődőnek.

A megmaradt 1300 munkavállaló közül 700 képzésben részesül, 500 fő a takarékra állított üzletmenet folyamatosságára ügyel és termékfejlesztéssel is foglalkozik. A Grundig októberig szállítóképes. A csődbiztos szavai szerint a foglalkoztató finanszírozására a pénzt - 18 millió eurót - főleg bankok hozták össze, egy-egy milliót a szövetségi állam és Bajorország is adott. Bajorországban ősszel tartományi választások lesznek.