A PwC a Dunaferr-privatizációs tanácsadója

MTI
2003.07.04. 13:48
A PricewaterhouseCoopers (PwC) Kft. lett a Dunaferr privatizációs tanácsadója. A cég nettó 330 millió forintot kap a feladat elvégzéséért - közölte pénteken az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV). A tanácsadói szerződést hamarosan megkötik. A nyertes ajánlattevőnek december 15-ig kell előkészítenie az ÁPV Rt. és a befektető közötti, garanciákkal biztosított privatizációs szerződést. A ÁPV Rt. közleménye szerint a PwC 81,87 ponttal nyert, második helyen az Erste Befektetési Bank Rt. végzett 79,48 ponttal, míg a harmadik a HSBC Bank Plc. lett 65,07 ponttal.

A PwC feladata a privatizációs koncepció és a pályázati kiírás összeállítása, a pályázat lebonyolítása és a kiválasztott befektetővel való szerződés elkészítése. A tanácsadónak a privatizációs koncepcióra olyan javaslatot kell tennie, amely biztosítékokat követel meg a befektető részéről a technológiai fejlesztés, a környezetvédelem és a foglalkoztatás tekintetében, mindezt a Dunaferr cégcsoport pénzügyi stabilitásának folyamatos figyelembevételével.

A kormány márciusban határozott a Dunaferr Rt. privatizációjának megindításáról. Március végén az ÁPV igazgatósága döntött arról, hogy a tranzakciót közbeszerzési eljárás útján kiválasztott szakértő bevonásával kívánja lebonyolítani. Az értékelő bizottság tagjai külön-külön titkosan pontoztak, először a pályázatok szakmai részére, majd a végső árajánlatok leadását követően ehhez adódott hozzá a megbízási díj pontszáma. Tekintettel a feladat összetettségére, a nagyobb, hatvan százalékos súlyt a szakmai szempontok képviselték. Az ár negyven százalékot jelentett az értékeléskor. A szakmai szempontok alapján PwC, HSBC, Erste Bank sorrend alakult ki. Az árakat tekintve legolcsóbb az Erste Bank ajánlata volt, ezt követte a PwC, míg a legdrágább árajánlatot a HSBC nyújtotta be.