Az OTP a legjobb bank az Euromoney szerint

MTI
2003.07.20. 12:01
Több korábbi évhez hasonlóan az idén is a legjobb magyar bankká választotta az OTP-t a Euromoney brit gazdaságpolitikai magazin, amely szerint az éves felmérést végző elemzők némelyike szerint a legnagyobb magyar bankot az egész európai feltörekvő térség legjobb kereskedelmi pénzintézetének címe is megillethetné.

A vezető londoni havilap júliusi száma "remek hídfőállásoknak" nevezte az OTP akvizícióit Szlovákiában és Bulgáriában. A magazin megemlíti ugyanakkor, hogy a romániai terjeszkedési próbálkozásokat "a román kormány egyelőre akadályozza".

A Euromoney szerint a pénzügyi alapok is jók: a sajáttőke-arányos megtérülés tavaly ugyan valamelyest csökkent, de 25,9 százalékkal még mindig erősnek mondható. Az adózott profit 22,9 százalékkal nőtt, és a 34 százalékos részvényerősödés messze túlteljesítette a budapesti tőzsde egészét, amely tavaly csak 9 százalékkal emelkedett.

Az alkategóriákban a Bank Austria/HVB nyerte a legjobb magyarországi adósságkibocsátás-szervező bank címét. A legjobb magyarországi értékforgalmazó az Erste Securities, a legtöbb vállalat egyesülési és akvizíciós ügyletet pedig a Deloitte and Touche vállalatfinanszírozási részlege szervezte.

A Euromoney a világ legjobb bankjának az idén a UBS csoportot választotta, mondván: ennek a cégnek volt tavaly a legjobb a termékválasztéka és a jövedelmezősége.