Előd
5 °C
11 °C

Bezárja mohácsi gyárát is a Podravka?

MTI
2003.07.27. 11:21
Egyes hírek szerint az üzleti gondokkal küzdő Podravka horvát élelmiszeripari vállalat komolyan fontolgatja, hogy becsukja lengyelországi Vegeta-gyárát és hasonló sorsra juthat a mohácsi gyár is, írta vasárnapi számában a Vecernji list című zágrábi újság.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint a lengyelországi Kostrzyn vámszabad övezetében Stjepan Mesic horvát és Aleksandar Kwasniewski lengyel elnök jelenlétében három évvel ezelőtt nyitott gyárból a gépek egy részét már átszállították a szeptemberben induló kaproncai (Koprivnice) új gyárba és a következő lépés a foglalkoztatottak létszámcsökkentése lehet.

A lengyel- és a magyarországi Vegeta-gyár is akkor épült, amikor a gazdaságilag meglehetősen elszigetelt Horvátországnak nem volt még egyetlen kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodása sem a szomszédjaival és az ilyen megoldások logikusak voltak, ma azonban már más a helyzet és mind a kostrzyni, mind a mohácsi üzem jóformán fölöslegessé vált, írja a Vecernji list. Hozzáfűzi, hogy a lengyel piacon tavaly 13 százalékkal, 299 millió kunáról 259 millióra (9,635 milliárd forintra) csökkent a vegeta-eladás és az idén csökkenőben van a cseh és a szlovák piacon is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.