Miklós
-7 °C
4 °C

Még függőben, hol épít gyárat a Hyundai

MTI
2003.08.01. 14:19
A legnagyobb dél-koreai autógyár, a Hyundai Motor a jövő év májusáig hozza meg a döntést arról, hogy 1,0-1,5 milliárd eurós termelőüzem beruházását Szlovákiában, vagy a régió valamely más országában építse-e meg. A Hyundai tíz százaléka a német-amerikai DaimlerChrysler tulajdonában van. Az eredeti elképzelés szerint a Hyundai a szlovák főváros közelébe telepítené évi háromszázezer autós gyártókapacitással rendelkező üzemét. A Hyundai már folytatott áregyeztető tárgyalásokat tizenkét Pozsony környéki potenciális beszállító vállalattal is.

A Hyundai az elmúlt évben hozta nyilvánosságra, hogy az idei év elején megvalósíthatósági tanulmányt készít egy kelet-európai üzem építéséről 2005 után. A döntés nem lesz könnyű, mivel a szlovák telephely mellett a Hyundai ajánlatot kapott a csehországi Osztrava várostól, valamint Magyarországtól, Lengyelországtól, Szlovéniától és Romániától is.

Az elmúlt években Szlovákia kedvelt beruházási célponttá nőtte ki magát az európai autógyárak körében. 2002-ben az ágazat beruházásai 22,8 százalékkal emelkedtek. Az ország exportjának közel húsz százalékát az autóipar adja. Szlovákia virágzó autó összeszerelési iparát hosszú ideig a német Volkswagen uralta még az elmúlt évtized elején épített pozsonyi gyárával. Szlovákiai termelését a Volkswagen maga is húsz százalékkal tervezi növelni az elkövetkező év végéig a konszernen belüli kapacitás-átcsoportosítások keretében. A francia Peugeot is rövidesen megkezdi évi háromszáz autós gyártókapacitású üzemének építését hétszázmillió eurós beruházással Pozsonytól harminc percre északra Trnava városában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!