Megépítik Oroszország első fizetős autópályáját

MTI
2003.08.05. 17:11
Megépítik az első fizetős autópályát Oroszországban, Moszkva körzetében - döntötte el Moszkva megye vezetése. A 47,8 kilométeres MKAD-Noginszk - Reutov, Balasihi, Zseleznodorozsnij és Ljuberci településeket megkerülő - autópályát 2004-ben kezdik el építeni.

A megyei kormányzat indoklása szerint az új autópálya révén csaknem felére csökken az utazási idő ezen a többnyire túlterhelt útvonalon, kevesebb lesz a baleset és kényelmesebben lehet majd haladni. A 202 millió dollár költségű utat az úgynevezett 2. számú nemzetközi közlekedési útvonalon, Moszkva-Nyizsnyij Novgorod irányban hozzák létre.

A 4,5-5 év alatt felépülő autópálya finanszírozására a tervek szerint orosz befektetőket vonnak be. A kiadások a várakozások szerint 15-20 év alatt térülnek meg, úgy, hogy eközben az út hat milliárd rubel (ötven milliárd forint) adót fog termelni. Az autópálya-használati díjról az illetékesek még nem döntöttek, de az előzetes számítások szerint egy húsz rubel (160 forint) körüli összeg nem fog senkit elriasztani az autópálya igénybevételétől. Az elkövetkező években Moszkva térségében további 11 fizetős autópálya építését tervezik.