Natália
-3 °C
7 °C

Tömeges elbocsátás az állami szektorban Csehországban

MTI
2003.08.07. 11:09
Csehországban 2006-ig 34 ezerrel csökkentik az állami alkalmazottak számát - döntött szerdán a cseh kormány. "Jelenleg az állami alkalmazottak száma 484 ezer, s ezt 2006-ig 450 ezerre kell csökkenteni" - mondta a kormány ülés után Jindrich Marek, a sajtóosztály munkatársa. A közalkalmazottak számának csökkentése a közkiadási reform része. Ezt első olvasatban júliusban ugyan már elfogadta a parlament, de a végső döntésre csak szeptemberben kerül sor. Az államháztartási reformra azért van szükség, hogy lefaragják a túl magasra nőtt állami kiadásokat, mégpedig a bruttó hazai termék (GDP) idei 6,2 százalékáról négy százalékra 2006-ban.

A legnagyobb konkrét létszámleépítésre az oktatási tárca keretében kerül sor. A következő három évben az iskolaügyből 14 325 személynek kellene távoznia. Az iskolaügyben jelenleg 238 747 személy dolgozik. Százalékban azonban a védelmi tárcától távoznak a legtöbben - a jelenleg 47 256 személy 17 százaléka. Nagyarányú leépítés lesz a pénzügyminisztériumban is, amely különösen a vámosokat fogja érinteni, akikre Csehország európai uniós csatlakozása után már nem lesz olyan nagy számban szükség. A tárca alkalmazottainak száma 2006-ig mintegy tíz százalékkal csökken.

Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter elismerte, hogy az elfogadott leépítés valamivel radikálisabb, mint az eredeti javaslat. Eredetileg ugyanis a kormány a közalkalmazottak hat százalékának a menesztésével számolt. A most elfogadott keretszámok azonban hét százalékot tesznek ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.