Tömeges elbocsátás az állami szektorban Csehországban

MTI
2003.08.07. 11:09
Csehországban 2006-ig 34 ezerrel csökkentik az állami alkalmazottak számát - döntött szerdán a cseh kormány. "Jelenleg az állami alkalmazottak száma 484 ezer, s ezt 2006-ig 450 ezerre kell csökkenteni" - mondta a kormány ülés után Jindrich Marek, a sajtóosztály munkatársa. A közalkalmazottak számának csökkentése a közkiadási reform része. Ezt első olvasatban júliusban ugyan már elfogadta a parlament, de a végső döntésre csak szeptemberben kerül sor. Az államháztartási reformra azért van szükség, hogy lefaragják a túl magasra nőtt állami kiadásokat, mégpedig a bruttó hazai termék (GDP) idei 6,2 százalékáról négy százalékra 2006-ban.

A legnagyobb konkrét létszámleépítésre az oktatási tárca keretében kerül sor. A következő három évben az iskolaügyből 14 325 személynek kellene távoznia. Az iskolaügyben jelenleg 238 747 személy dolgozik. Százalékban azonban a védelmi tárcától távoznak a legtöbben - a jelenleg 47 256 személy 17 százaléka. Nagyarányú leépítés lesz a pénzügyminisztériumban is, amely különösen a vámosokat fogja érinteni, akikre Csehország európai uniós csatlakozása után már nem lesz olyan nagy számban szükség. A tárca alkalmazottainak száma 2006-ig mintegy tíz százalékkal csökken.

Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter elismerte, hogy az elfogadott leépítés valamivel radikálisabb, mint az eredeti javaslat. Eredetileg ugyanis a kormány a közalkalmazottak hat százalékának a menesztésével számolt. A most elfogadott keretszámok azonban hét százalékot tesznek ki.