Az EKB szerint sokasodnak a fellendülés előjelei

MTI
2003.08.07. 12:54
Az Európai Központi Bank csütörtökön úgy vélekedett: egyre nő annak alapja, hogy az eurózónában az idén megindul a gazdasági élénkülés és jövőre tovább erősödik. Az EKB augusztus havi bulletinjében úgy véli, hogy az idei év második felében fokozatosan megindul a fellendülés és 2004-ben kiteljesedik. Az EKB szerint a legutóbbi gazdasági mutatók megerősítették, hogy a kamatok megfelelőek, hiszen az árstabilitási kilátások továbbra is kedvezőek.

Az euróövezet domináns szolgáltatási ágazata júliusban először bővült december óta, miközben a feldolgozóipar teljesítményének csökkenési üteme is enyhült, amint azt a napokban nyilvánosságra hozott beszerzőimenedzser-indexek jelezték. Az EKB szerint jelek mutatkoznak arra is, hogy a bizalom stabilizálódik az euróövezetben.

A kiadványban foglaltak szerint a növekvő reálkereseteknek támogatniuk kell a fogyasztást, míg az alacsony kamatok a befektetéseket kell ösztönözzék. A tengerentúli piacok ugyancsak a fellendülés küszöbén állnak és ennek ösztönöznie kell a külföldi keresletet az euróövezeti export számára. A fokozatos gazdasági élénkülést mérsékelt bérnövekedés és ármegállapítási magatartás kell kísérje, és így a várakozások szerint nem nő az árnyomás - vezetik le az élénkülési folyamatot az EKB elemzői. Ugyanakkor ennek a forgatókönyvnek még mindig vannak kockázatai, még akkor is, ha ezek az utóbbi időben csökkentek.