Mária
-7 °C
3 °C

Az EKB szerint sokasodnak a fellendülés előjelei

MTI
2003.08.07. 12:54
Az Európai Központi Bank csütörtökön úgy vélekedett: egyre nő annak alapja, hogy az eurózónában az idén megindul a gazdasági élénkülés és jövőre tovább erősödik. Az EKB augusztus havi bulletinjében úgy véli, hogy az idei év második felében fokozatosan megindul a fellendülés és 2004-ben kiteljesedik. Az EKB szerint a legutóbbi gazdasági mutatók megerősítették, hogy a kamatok megfelelőek, hiszen az árstabilitási kilátások továbbra is kedvezőek.

Az euróövezet domináns szolgáltatási ágazata júliusban először bővült december óta, miközben a feldolgozóipar teljesítményének csökkenési üteme is enyhült, amint azt a napokban nyilvánosságra hozott beszerzőimenedzser-indexek jelezték. Az EKB szerint jelek mutatkoznak arra is, hogy a bizalom stabilizálódik az euróövezetben.

A kiadványban foglaltak szerint a növekvő reálkereseteknek támogatniuk kell a fogyasztást, míg az alacsony kamatok a befektetéseket kell ösztönözzék. A tengerentúli piacok ugyancsak a fellendülés küszöbén állnak és ennek ösztönöznie kell a külföldi keresletet az euróövezeti export számára. A fokozatos gazdasági élénkülést mérsékelt bérnövekedés és ármegállapítási magatartás kell kísérje, és így a várakozások szerint nem nő az árnyomás - vezetik le az élénkülési folyamatot az EKB elemzői. Ugyanakkor ennek a forgatókönyvnek még mindig vannak kockázatai, még akkor is, ha ezek az utóbbi időben csökkentek.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!