Natália
-3 °C
8 °C

Másodszor tévedett a holland statisztikai hivatal

euractiv.hu
2003.08.08. 14:16
Tévedett az inflációs ráta kiszámításakor a holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS), s a hiba bejelentésekor egyúttal módosítani kényszerült a tavaly júniusi adatokat. Az idén ez a második eset, hogy a CBS utólagos adatmódosítást jelent be. A fogyasztóár-indexre vonatkozó, 2002. júniusi adatok kiigazításra szorulnak, az adatokat több tizeddel kell lefelé módosítani, ám a végleges értéket még nem ismerik.

A tavaly júniusi inflációs ráta 2,2 százalék volt, az évi ráta pedig 3,5 százalék. Most mindkét érték módosulni fog, s ez komoly következményekkel járhat, ugyanis a kormányzati és a társadalmi szervezetek sokasága használja ezeket az adatokat, például a családi pótlék, a társadalombiztosítási járulék kiszámításakor, a munkaszerződések feltételeinek megállapításakor. Az inflációs adatok részben befolyásolják a nyugdíjjárulék megállapítását is.

A tévedést egy saját fejlesztésű szoftver hibájával magyarázták, amely a szupermarketek adatainak mérésekor következett be, az adatfeldolgozás folyamatában. Az idén immár másodszor fordul elő, hogy a CBS korábban ismertetett adatok módosítását jelenti be. Július végén a hivatal szintén utólag volt kénytelen jócskán csökkenteni a kereskedelmi forgalomra vonatkozó, már bejelentett számokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.