Judit
-2 °C
8 °C

A Petrom nyeresége 36 millió dollár

MTI
2003.08.11. 09:18
Az idei első félévben 1200 milliárd lejes (36,3 millió dolláros) adózás előtti nyereséget ért el a román Petrom SA nemzeti olajtársaság, 27 százalékkal meghaladva a tavalyi azonos időszak 934 milliárd lejes (28,5 millió dollár) teljesítményét. A cég forgalma az időszakban 33,534 ezer milliárd lej volt (1,01 milliárd dollár), 43 millió dollárral több, mint a tavalyi első félévben. Az év közepéig a 14 milliárd lejes (több mint 400 millió dollár) idei beruházási költségkeretből 6 milliárd lejt (181 millió dollár) költöttek el.

A jelenleg privatizáció alatt álló Petrom - vezetőinek értékelése szerint - jó pénzügyi eredményeit költségcsökkentő intézkedéseinek és növekvő olajtermék exportjának köszönheti. Két napja jelentették be, hogy a román kormány három hónappal elhalasztotta, jövő március végére írta elő a Petrom olajtársaság privatizálásának lezárását.

A külföldi elemzők is azon a véleményen vannak, hogy a Petrom privatizációja iránt elsősorban a térségbeli társaságok érdeklődnek majd. - Az amerikai társaságok szinte alig vannak jelen a térségben, nem lenne meglepő, ha közülük senki nem jelentkezne - mondta Matthew Vogel, a Barclays Capital befektetési bank igazgatója, aki szerint elsősorban az osztrák OMV, illetve a magyar Mol csoport részéről lesz majd érdeklődés.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.