Törökország vámunióra lépett Észak-Ciprussal

MTI
2003.08.11. 09:28
Törökország és a csak általa elismert "Észak-ciprusi Török Köztársaság" pénteken vámúnióra lépett egymással. A keretegyezményt Girne városában írták alá, török sajtójelentések szerint. A megállapodással az észak-ciprusi török gazdaság gyakorlatilag integrálódik a világgazdaságba - jelentette ki Abdullatif Sener, török kormányfőhelyettes.

Ciprus 1974 óta megosztott, délen a görögök, északon a törökök alakítottak köztársaságot. A sziget egyesítésére tett eddigi kísérletek zátonyra futottak. Ciprus jövőre a EU tagjává válik, de ha a folytatódik a megosztottság, a török ellenőrzés alatt álló rész nem lesz uniós tag. Abdullatif Sener áprilisban bejelentette, hogy Törökország több mint 500 millió dolláros segélyt nyújt az "Észak-ciprusi Török Köztársaságnak", és támogatja "a nemzetközi közösség embargójától sújtott" ciprusi törököket.

Eszerint Törökország a következő három évben 450 millió dollárt költ az észak-ciprusi török magánszektor támogatására. Törökország kormánya segíti az idegenforgalmi hálózat fejlesztését is, valamint a ciprusi török mezőgazdaságot és az infrastrukturális fejlesztéseket.