Lengyelországban is nő a hiány

MTI
2003.08.18. 15:36
Lengyelország költségvetésének hiánya 2005-ben még növekedni fog, és az eurózóna által szabott követelményeket csak 2007-re fogják teljesíteni. Ezt tartalmazza az a három éves előcsatlakozási gazdasági program, amelyet az Európai Unió számára készítettek. Lengyelország kormányzó szociáldemokrata pártja nem csinál titkot abból, hogy az EU-hoz történő - jövő évi - csatlakozás után az első években nem kívánnak szigorú pénzpolitikát követni, az állami kiadások jelentős részét a jóléti programokra, nem pedig az infrastrukturális, vagy egyéb, növekedést serkető célokra fordítják.

A Reuters rámutat, hogy ez eltér több tagjelölt ambíciózus deficit-csökkentő céljától: Magyarország például, amely előcsatlakozási programjának tervezetét a múlt héten dolgozta ki, 2005-re akarja elérni a három százalékos, GDP-hez viszonyított költségvetési hiányt, az EU által megszabott küszöböt, jóval a megcélzott 2008 évi eurózóna tagság előtt.

A lengyel Előcsatlakozási program, amit Varsó e héten terjeszt az EU Bizottsága elé, a jövő évre öt százalékos (GDP-hez viszonyított) hiányt tervez, 2005-re négy százalékot és 2006-re pedig 3,4 százalékot. A lengyel pénzügyminisztérium hétfői közlése szerint az ország költségvetésének idei hiánya július végére 27,69 milliárd zlotyra (7,1 milliárd dollár) nőtt, az egész évre tervezett 38,7 milliárd zlotys hiány 71,5 százalékát tette ki.