Mérséklődik az MVM vesztesége

MTI
2003.08.27. 16:33
A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. az új árviszonyok között növekedésre képes, hosszú távon sikeresén működhet: az augusztus 1-től életbe lépett villamosenergia-árak, az új árszerkezet kompenzálja a társaság forráshiányát, az ellátásbiztonság növelése mellett megvalósulhatnak az MVM Rt. fejlesztési tervei - közölte az MVM. A társaság közleménye szerint gazdálkodási feltételeik kedvező irányban változtak meg az idén nyáron. A korábbi évek árszabályozásának következményeként a cég 2002-ben 38 milliárd forint üzemi veszteséget könyvelt el. A februárban életbe lépett árrendszer javított az MVM Rt. nagykereskedelmi árrésén, de nem oldotta meg a társaság finanszírozási helyzetét.

Az új, augusztusi árrendszer bevezetése nélkül az év végére mintegy 125 milliárd forintra nőtt volna a társaság forráshiánya. Ez a hazai áramellátás biztonsága szempontjából is tarthatatlan volt. "Az augusztus 1-től hatályos árszabályozás alkalmazásával már az idei évben jelentősen mérsékelhető a veszteség, 2004-től pedig eredményében is növekedő pályára állhat a cég" - hangsúlyozza a közlemény.

A Népszabadság értesülései szerint háttértárgyalások folynak arról, hogy Kocsis István, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója az MVM vezérigazgatója legyen. Ez azt jelentené, hogy Pál László, mostani vezérigazgató távozik a cégtől. A hírt hivatalosan nem erősítették meg, mint ahogy azt sem tudni, mi lenne a csere indoka.