Karácsonyig kifizetik a földekért járó életjáradékot

MTI
2003.09.21. 15:26
Kifizetik várhatóan karácsonyig a pályázóknak azt az életjáradékot, amelyet a földért életjáradékot program keretében a Nemzeti Földalapnak felajánlott földjeik után kapnak - mondta Magda Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, MSZP-s képviselő vasárnap sajtótájékoztatón Budapesten.

Magda Sándor hozzátette, hogy a pályázatok kiegészítése után mintegy 15 ezer hektár földet ajánlottak fel a földalapnak.

Hangsúlyozta, hogy a földalapnak felajánlható területek körébe bevonták az osztatlan földeket is, amelyek felvásárlása az aranykorona értékük alapján történik.

Az osztatlan földek felajánlása mellett fontos jogszabályi változás volt az életjáradék adómentessé tétele, amely azokra is vonatkozik, akik már korábban beadták a pályázatukat - mondta Magda Sándor.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy mintegy 8 milliárd forint értékben fizetnek ki életjáradékot, amelynek megvan a költségvetési fedezete. Pásztohy András (MSZP), a bizottság alelnöke rámutatott: a termőföldért életjáradékot program a kisnyugdíjasok számára azért jó, mert kiszámítható életjáradékot kapnak földjeikért. A mezőgazdasági vállalkozók pedig azért járnak jól, mert vállalkozásuk hatékonyságát tudják javítani vele.

A felajánlott földeket a helyi földbirtok-hasznosító bizottságok segítségével, pályázat útján lehet haszonbérbe venni - mondta a mezőgazdasági bizottság alelnöke.