Megnyílt az óbudai Auchan

Index, MTI
2003.12.04. 14:33
Hosszú hetek vitáit követően megnyílt az Auchan óbudai áruháza - erősítette meg az Indexnek Gillemot Katalin, az áruházlán szóvivője. A szükséges engedélyeket kis késéssel, de végül megkapták a hatóságktól. Két magántelek megvásárlásának elhúzódása miatt nem kezdődhet meg az Óbudai rakpart út továbbépítése - közölte Óbuda polgármestere. A korábban "állami kézből kikerült telkek" megvásárlásáról az "ingatlan új tulajdonosai az Auchannal alkudoznak, emiatt nem tud megépülni a Jégtörő út" - mondta sajtótájékoztatóján Tarlós István.

Az ügy előzménye, hogy az áruház megépítésének feltétele a rakpart Jégtörő úti szakaszának közel egy kilométeres meghosszabbítása. A tervezett útszakasz két - korábban a MÁV tulajdonában lévő - magánterületen haladna át, és a jelenlegi tulajdonosok az áruház szerint irreálisan magas áron kívánják csak azokat átadni. A Fővárosi Önkormányzat ezt követően az áruházat bízta meg a terület kisajátításával, de az ügy azóta már átkerült a Komárom Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatal elé. Tarlós István emlékeztetett arra: amikor a MÁV 2000. tavaszán meghirdette az említett két telket, akkor a III. kerület felhívta a Fővárosi Önkormányzat figyelmét arra, hogy "ezeknek a telkeknek állami kézből való kiadása a fővárosi beruházású rakparti út építését akadályozni fogja". "Ennek ellenére a telkek állami kézből kikerültek", és most "az új tulajdonosok az Auchannal alkudoznak a területek áráról, emiatt nem tud épülni a Jégtörő út" - monda. A polgármester közlése szerint az önkormányzat azért adott ki ideiglenes használatba vételi engedélyt az áruháznak, annak ellenére, hogy a rakpart szakasz nem készült el, mert a főváros megállapodásban rögzítette: az akadályok elhárultával a cég által biztosított pénzt az út megépítésére fogja fordítani.

"A kerületi hatóságnak sem oka, sem lehetősége nem volt arra, hogy az engedélyt ne adja ki" - fogalmazott a polgármester. Tarlós István egyúttal cáfolta, hogy az önkormányzat megszüntetné a bevásárló centrum melletti telephely Szentendrei úti bejáratát, és emiatt körülbelül 40 vállalkozás kerülhet a csőd szélére.