A lakáshitelek miatt nőtt a lakosság eladósodottsága

MTI
2003.12.10. 23:26
Az elmúlt időszakban rendkívül nagy mértékben növekedett döntően a használt lakásokra folyósított hitelek miatt a lakosság eladósodottsága, ezt a folyamatot akarta megakadályozni a kormányzat a lakáshitel-kamatok emelésével, mondta Veres János a Klubrádió szerda esti Kontra című műsorában.

Magyarországon körülbelül annyival növekedett egy év alatt a lakáshitel-állomány, mint amennyi az egész állami költségvetésnek a hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.

Mivel az állampapírhozam és a jegybanki kamatlábváltozás elég szorosan összefügg egymással, ha csökkenne a jegybanki alapkamat, s ezzel együtt csökkenne a magyar állampapírok hozama, akkor kevesebb kamatot kell majd fizetni a lakáshitelek után is - mondta Veres János.

Ha a kormányzat hozzányúlt volna a már megkötött hitelszerződések kamataihoz, az "bizonyos alkotmányossági aggályokat" vetne fel.

Veres János kijelentette: "semmifajta olyan intézkedésre nem kell számítani a továbbiakban, ami ilyen értelemben folytatást, vagy további kedvezőtlennek tűnő intézkedéseket jelentene". A szociálpolitikai kedvezmény, pedig, a kormányzat ígéretének megfelelően jövő áprilistól emelkedik, ennek fedezete benne van a 2004-es költségvetésben - mondta.