Bírósághoz fordul a Fundamenta-Lakáskassza

MTI
2003.12.12. 12:36
A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-Takarékpéntár bíróság előtt támadja meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatát, amellyel a versenytanács hatmillió forintra bírságolta a fogyasztók megtévesztése miatt. A Fundamenta MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság nem követte el a terhére rótt jogsértést, ezért a határozatot a rendelkezésre álló, a határozat kézhezvételétől számított 30 napos határidőn belül bíróság előtt kívánja megtámadni.

A GVH határozatának indoklásában az szerepel: a pénzintézet azt ígérte a fogyasztóknak, hogy ha a lakás-előtakarékoskodó által igénybe vett áthidaló kölcsön kamata változik, akkor az nemcsak az új, hanem a korábban megkötött szerződéseket is érinteni fogja. Ezzel szemben az áthidaló kölcsön kamatának 2002. május 1-jei és 2003. július 1-jei változása csak az újonnan megkötött szerződéseket érintette. A Fundamenta közleményében hangsúlyozza: a lakás-takarékpénztár és annak jogelőd társaságai is mindig a jogszabályokban előírtaknak megfelelően, etikusan, az ügyfelek érdekeit és szerződéses céljait szem előtt tartva jártak el, az áthidaló kölcsön kamatcsökkentései során is.

A Fundamenta nem ért egyet a versenyhivatal azon álláspontjával, hogy a társaság megtévesztette volna az érintett néhány száz áthidaló kölcsön adós ügyfelét, mivel az általuk kötött kölcsönszerződések egyértelműen szabályozták a kamatmódosítás lehetőségét és az ezzel kapcsolatos eljárást. A lakás-takarékpénztár indokolatlanul magasnak tartja a bírság összegét is, továbbá nehezményezi, hogy a versenyhivatal olyan határozatról adott a sajtó részére információt, amelynek írásba foglalása még nem történt meg. "A sajtóközlemény így a társaságunkat különösen negatív színben tünteti fel, amely üzleti hírnevünk lényeges sérelmét okozza, miközben - írásos határozat híján - elzárja társaságunkat a megfelelően alátámasztott véleménynyilvánítás lehetőségétől." - olvasható a Fundamenta közleményében.