Ötödik hete erősödik az euró

MTI
2003.12.14. 16:01
Egyfolytában ötödik hete erősödött az euró a dollárhoz képest, amely pénteken rövid időre 1,2300 dollár fölé emelkedett, amikor újabb történelmi csúcson fejezte be a napot.

Pénteken a dollár gyengülését részben az okozta, hogy az aznap ismertetett adat szerint a Michigan Egyetem decemberi hóközi fogyasztói hangulatindexe a szakértők által várt 96,0 pont helyett 89,7 pont volt, ami gyengülés a novemberi 93,7 pont után. Ekkor az euró 1,2280 dollárra drágult.

A dollárra újabb csapást mért John Snow amerikai pénzügyminiszternek a Bloomberg Television-ban elhangzott interjúja, ahol "nemmel" felelt arra a kérdésre, hogy aggódik-e a dollár hanyatlása miatt. Ez újabb tűz volt az olajra és az euró tovább erősödött, pénteki napi csúcsa 1,2306 dollár volt.

Kereskedők szerint Snow kijelentése zöld fényt adott a további dolláreladásnak, amit az sem fékezett, hogy röviddel később Bush amerikai elnök ismét kiállt az erős dollárpolitika mellett.

A pénteki kereskedés végén az euró 1,2290 dolláron zárt. Eközben a dollár egyebek között a fonthoz képest is gyengült, a font pénteki napközbeni csúcsa 1,7512 dollár volt - ami 11 éves rekord -, amit még Londonban ért el, majd New Yorkban zárásra 1,7470 dollárra mérséklődött, de így is a csütörtöki 1,7441 dollár felett fejezte be a napot.

Gyengítette pénteken a dollárt még az a napközbeni bejelentés is, miszerint a novemberi amerikai termelői árak - nagy meglepetésre - 0,3 százalékkal csökkentek.