Csökken a foglalkoztatottság Finnországban

euractiv.hu
2003.12.18. 09:51
Furcsa jelenségnek lehetnek tanúi a finnek: országukban egy időben csökken az alkalmazottak száma és a munkanélküliség. A titok nyitja a munkaképes lakosság számbeli csökkenésében, a gyerekek, idősek, háztartásbeliek számának növekedésében keresendő.

Finnországban tartósan csökken a munkaviszonyban állók, illetve a rendszeresen munkát keresők száma. A foglalkoztatottsági arány megváltozása már a nyár folyamán elkezdődött, novemberben pedig a foglalkoztatottak száma 18 ezerrel alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottsági arány, azaz a munkahellyel rendelkező 15-64 évesek aránya 66 százalék alá csúszott.

Ugyanakkor viszont egyre csökken a munkanélküliek száma is, derül ki a finn statisztikai hivatal által közzétett adatokból. Tavaly novemberben Finnországban 210 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, most kétezerrel kevesebbet. A munkanélküliek száma annak ellenére csökkent, hogy a finn iparban tömeges elbocsátások történtek (több vállalat további elbocsátásokat fontolgat).