Az amerikai olajtársaságok készek a visszatérni Líbiába

MTI
2003.12.22. 09:56
A Líbia-elleni amerikai szankciók feloldása az amerikai olajtársaságoknak az országba való visszatérését jelentheti - vélekednek az amerikai kormányzat illetékesei. Líbia bejelentette, hogy lemond a tömegpusztító fegyverekről, amit az amerikai elnök "jó irányba" tett lépésnek minősített. Az amerikai szankciók esetleges feloldásának részleteiről azonban az amerikai kormánytisztségviselők egyelőre nem voltak hajlandók nyilatkozni. Az amerikai energiaügyi minisztériumban mindenesetre úgy vélekednek, hogy az amerikai olajipari vállalatok, amelyek valamikor napi egymillió hordó olajat termeltek ki, idővel visszatérhetnek az országa. Líbiában öt éven belül napi kétmillió hordóra lehetne növelni a kitermelést - mondják.

Az ENSZ már az év elején feloldotta a Líbia elleni szankciókat, azután, hogy Tripoli pénzügyi megállapodást kötött az 1988 évi Lockerbie- merénylet áldozatainak hozzátartozóival. Az amerikai embargó 1986 óta, Ronald Reagen döntése óta van érvényben, - azelőtt öt amerikai olajtársaság, az Oasis- csoport (a Marathon Oil, az Amerada Hess és a ConocoPhillips alkotta csoport), valamint a Occidental Petroleum és a Grace Petroleum működött az országban. Az Exxon and Mobil, akkoriban még külön működő társaságok 1982-ben fordítottak hátat Líbiának.

A szankciók feloldása esetén az Oasis - csoport lehetne az első visszatérő: illetékesei e hónapban közölték, hogy a Waha- olajkoncesszió felújításában érdekeltek. Ez az engedély 2005-ben jár le. Az Oasis csoport tagjai már kérték az engedély meghosszabbítását és azt, hogy az engedélyt Tripoli ne ruházza át európai társaságokra, olyan országok olajipari vállalataira, amelyek nem csatlakoztak a Líbia elleni beruházási tilalomhoz. A Líbiából szintén 1986-ban kivonult Occidental illetékesei e hónap elején közölték: washingtoni kormányzati engedély esetén készen állnak a visszatérésre és úgy vélik, hogy ezt Líbia is ösztönözné. Líbia bizonyított olajtartalékai 30 milliárd hordóra rúgnak és az OPEC-tagország jelenlegi kitermelési kvóta napi 1,312 millió hordó.